1995 är ett OTROLIGT starkt filmår, GALET starkt faktiskt. Det var nästan tjugo filmer som slogs om listans tio platser och samtliga dessa tjugo filmer har en mycket speciell plats i mitt filmtittarhjärta.
Under större delen av året var jag på resande fot och endast en av filmerna på listan är sedd i Sverige. Jag kan inte svara på om jag tycker dessa filmer så otroligt bra just för att jag har en ”semestrig” och äventyrlig inramning av filmupplevelsen att tänka tillbaka på men jag har sett om samtliga filmer relativt nyligen och alla har (tro´t eller ej) hållit måttet. Jag får helt enkelt lita på mig egen filmsmak.
En konspirationsteorifilm med Sandra Bullock som blir av med hela sin identitet av det superläskiga inörnättet hade premiär lagom när jag kom till Perth, sönderbränd, utvilad och med svår lappsjuka efter två veckor på Bali.
.
.
.
9. JUDGE DREDD
Att se konstnärer stå och handmåla filmaffischer utanför biograferna i Tokyo var coolt. Men det blev extra speciellt när jag såg en man måla Sylvester Stallones ansikte med Judge dredd-masken…..det var den förmiddagen det, jag stod och tittade tills han målat klart, kunde inte slita mig. Samma kväll såg jag filmen. Underbart var det, underbart!
.
.
.
När jag gick i mellanstadiet hade jag en brevkompis som hette Rebecca. Hon bodde på Tasmanien och för mig var det lika avlägset som Neptunus. När jag sen fick chansen att åka till denna lilla gröna ö visade det sig att den såg ut som….vilken grön liten ö som helst. Hobart var en trevlig stad med en bra biograf och den bjöd på två av årets största upplevelser. Antonio Banders i Desperado var den ena, den andra kommer lite längre upp på listan.
.
.
.
7. DÖDLIGT MÖTE (ASSASSINS)
Efter Stallonfesten med engagerade japaner i Tokyo och fullpoängaren Desperado i Hobart blev jag såklart glad som en speleman när ÄNNU en Stallonefilm hade premiär under resan och denna gång hade han Banderas som motspelare. Oh happy days! I Sydney såg jag filmen och sen gjordes resrutten om litegrann, jag var bara tvungen att ta mig till Puerto Rico och se inspelningsplatserna in the flesh.
.
.
.
6. PRESIDENTEN OCH MISS WADE (THE AMERICAN PRESIDENT)
På en liten multibiograf på den underbara- och då – tämligen turistfria ön Maui stiftade jag bekantskap med Annette Bening för egentligen första gången. Det var i alla fall första gången jag kände att jag tyckte väldigt mycket om henne, en känsla jag känt många gånger sedan dess. Michael Douglas var mer självklar, honom har jag alltid gillat.
.
.
.
Tårar är universella. Franska tårar är inte finare än mina svenska. På en biograf i Paris satt vi sida vid sida, fransyskan med den speciella parfymen och jag och som vi grät, vi grät och snorade och på duken framför mig skulle Sean Penn dö.
.
.
.
4. COPYCAT
Den här underskattade seriemördarfilmen såg jag en mysig dag i Honolulu, kvällen då det firades att jag efter visst detektivarbete hittade Magnums röda Ferrari i ett suspekt litet garage. Copycat är en riktig nagelbitarthriller helt enkelt. Och i filmen fanns Sigourney Weavers svinballa hus i San Fransisco. Ja. Jag åkte dit sen. Och nej. Det fanns inget Sigourney Weaver-hus vid vattnet.
.
.
.
3. BARA EN NATT (BEFORE SUNRISE)
Den enda filmen på listan som jag såg på svensk mark är också den enda filmen på listan jag inte sett på bio. Att se Bara en natt utan vetskap om fortsättningsfilmerna var en känslosam upplevelse. Bitterljuvt var ordet. Undrar hur många som gav sig ut på tågluff efter att ha sett filmen.
–
.
.
2. SEVEN
Här är den, den andra höjdarfilmen jag såg i Tasmaniens ”huvudstad” Hobart. På Tasmanien finns hela elva groddjursarter, varav tre inte finns någon annanstans i världen. Sån häpnadsväckande information kan man få sig till livs om man är på resande fot. Man kan också bli totalt GOLVAD av en film. Det går bra även utomlands.
.
.
.
I min värld är det här det bästa Clint Eastwood gjort. Ja faktiskt, både bakom och framför kameran. Efter att ha läst boken på en strand på Bali sprang jag in i en kvartersbiograf i Perth och döm om min förvåning när jag såg filmaffischerna i fönstret. Man var inte direkt med i matchen på Bali 1995. Hade inte jättekoll på vad som hände i världen. Fanns knappt tidningar. Klart jag blev glad ända in i benmärgen av att filmen skulle ha premiär och efteråt, ja efteråt, jag var knappt människa. En sån fin film. En sån jättefin film. En sån jättefin och banne mig perfekt film och årets givna etta.
.
Bubblare: Rob Roy, Waterworld, De misstänkta, Toy story, De förlorade barnens stad, Passionens pris, En vandring bland molnen, Four rooms, Apollo 13 och Dangerous minds.
Idag skriver ett helt gäng filmbloggarkompisar om filmåret 1995. Tyckte dom lika mycket om detta år som jag?
Rörliga bilder och tryckta ord
Oh-lala. Här har vi verkligen ett bra år. Till och med bättre än alla andra ”bra” år! 😉
Härlig beskrivning om filmerna i perspektivet från din resa. Det verkar ha varit en fantastisk resa! My gosh…
Tre överlapp vilket är ganska normalt. Det var Desperado, Before sunrise och Seven. Jag har också tre från din lista som bubblare. Jag ropade till högt när jag såg att du fått med The American president! Det var bra gjort.
Jag har inte sett dina 1,4,5. Copycat har jag nog tänkt se någon gång i alla fall.
Men du, var är Heat? Har du helt glömt den? LOL.
Henke:
The American President är ju så otrooooligt mysromantisk, den var given på min lista. 🙂 Copycat kan nog falla dig i smaken, det tror jag.
Heat? Min dåliga smak förhindrar mig att ha den med på listan. 😉
Grymt starkt år och därmed inte särskilt många överlapp. Bara ett juh… Jag skyller på Sly 😉
10. NÄTET (THE NET) – Verdammt, den här missade jag som bubblare, det är Sandra helt klart värd.
9. JUDGE DREDD – mja 😉
8. DESPERADO – given bubblare och Antonio låg länge kvar på listan
7. DÖDLIGT MÖTE (ASSASSINS) – mja…
6. PRESIDENTEN OCH MISS WADE (THE AMERICAN PRESIDENT) – har faktiskt inte sett, men Michael är ingen jättefavorit så den har aldrig lockat särskilt mycket
5. DEAD MAN WALKING – helt ok och jag minns den men ändå…nej
4. COPYCAT – bubblarvärdig!
3. BARA EN NATT (BEFORE SUNRISE) – mja 😉
2. SEVEN — Yay
1. BROARNA I MADISON COUNTY – hade kanske kunnat få vara bubblarvärdig hos mig. Ja, där missade jag nog…
Sofia:
Haha, om det var nån som hade ett stakt år 1995 så var det Sly! 😉 Vilka filmer, voj voj.
Jag trodde faktiskt att Broarna i Madison County skulle ha hasat sig upp på din lista, i alla fall nånstans i slutet av den, men tji fick jag. 😉
Definitivt ett enormt år för amerikansk film. Och då har jag bara sett tre av filmerna på den här listan, varav två inte gjorde något vidare intryck.
Carl:
Vilken var filmen som gjorde mer än något vidare intryck? 🙂
Fiffi: Se7en! Helt klockren för en 20-årig misantrop. Har dock inte sett om den sedan jag såg den på bio.
Verkar vara ett väldigt bra filmår detta, med stor spridning på titlarna.
Kul!
Du har naturligtvis Seven med men jag saknar ju HEAT!!! *blinkblink*
Och visst har Waterworld oförtjänt dåligt rykte!?
Steffo:
Heat är en film man ska älska, Waterworld är en film man ska hata, det är nånslags filmrecensentssanning. Men alla tänkande människor vet ju att smak inte har med sanningar att göra, den lever sitt eget liv. 🙂
10 . The Net – Hmm, tror jag såg den när jag var i England. Inte sett den sen dess. Blir lite sugen.
9. Judge Dredd – Minns inte mycket från den, men din förkärlek för Sly ska inte underskattas 😉
8. Desperado – Samma här, minns inte mycket och den sågs runt tiden då den kom.
7. Assassins – Också sett för länge sen, men inget direkt minne av den.
6. The American President – Något överraskande måste sägas. Inte sett den, men gillar Michael Douglas så jag kanske får ta mig en titt.
5. Dead Man Walking – Minns den som så där. Inget fan av Sarandon…
4. Copycat – Yes, har alltid gillat den och håller med om att den är något underskattad.
3. Before Sunrise – Blir mer och mer sugen på att se om den. Min favorit i trilogin, men det var väldigt länge sen jag såg den.
2. Se7en – Given topplistefilm. Funkar i alla väder, speciellt en regnig natt.
1. The Bridges of Madison County – Ja, jag håller med – den är bra. Inte i topp hos mig, men väl på listan. Mycket finstämd film.
Movies-Noir:
Då fick du några decenniertips här kanske? The Net, The American President och en omtitt av KANONRULLEN Assassins? ;D
Ja, Nätet är underskattad! Gjordes en hel del bra spänning av den där sorten under 90-talet, typ Jagad och några av Grisham-filmatiseringarna.
Seven har jag dock alltid tyckt varit rätt meningslös. Men jag kanske inte har rätt fascination för snillrik och smaklös ondska. Uppskattar den ungefär lika mycket som folk brukar uppskatta grå brittisk socialrealism. 🙂
Gustav:
Det är tur för filmbranschen att vi alla har lite olika preferenser på vad som är bra och dåligt 😉
Man undrar om vi förväxlat år? Två överlapp men resten….men tur är att smaken är olika vilka tråkiga listor det skulle bli annars.
Desperado hade jag som bubblare och Broarna borde jag se om tror jag skulle gilla den bättre nu än då.
Insåg snabbt när jag gjorde min lista att detta skulle bli Slys år på åtminstone en blogglista 😉
filmitch:
Hahaha, jag kände samma sak med flera av listorna, har vi skrivit om samma år? Men sen såg jag Seven på dom flestas och kunde pusta ut 😉
1995 var ett av Slys starkaste filmår, definitivt!
Ett endaste litet överlapp.
10. NÄTET (THE NET) – Kul att den fick en plats på listan. Joel tror väl att du bara skojar. 😉
9. JUDGE DREDD – Inte sett.
8. DESPERADO – Inte sett.
7. DÖDLIGT MÖTE (ASSASSINS) – Inte sett.
6. PRESIDENTEN OCH MISS WADE (THE AMERICAN PRESIDENT) – Inte sett.
5. DEAD MAN WALKING – Inte sett.
4. COPYCAT – Inte sett.
3. BARA EN NATT (BEFORE SUNRISE) – Säger som Sofia. Mja.
2. SEVEN – Kom med på min lista bara för att jag minns den som bra.
1. BROARNA I MADISON COUNTY – Bubblare.
Vi har helt olika filmer vi bollar med. Jag har bara sett tre filmer på din lista. 🙂
Jojjenito:
En endaste ynka litet överlapp. Så kan det bli. Men du har många finfina filmer kvar att se märker jag 😉