HOURS

Det var nog många som tänkte ”Paul Walker – who?” när twitterstormen kom över oss om att han var död. Plötsligt var Paul Walker en ”stor skådespelare”, en ”saknad skådespelare” och ”filmvärlden kommer aldrig bli detsamma igen”. Say what?

Paul Walker är känd för Fast and the furious-filmerna, inte så mycket mer än så och det kryllar inte av folk som smäller upp dessa filmer på sina all-time-high-listor. Så vad är det som gör att synen på döda förändras så? Vad är det som gör att Paul Walker plötsligt ses som en bra skådespelare och att hans filmer nu poppar upp på dom mest underliga ställen och att betygen på hans filmer känns betydligt högre nu än dom varit om han varit vid liv?

Andreas Samuelson på MovieZine skriver :”Ett värdigt avsked för Walker” och ger Hours 4/5 med orden ”det är fint att en så sympatisk skådespelare som Paul Walker får lämna filmvärlden med en sådan imponerande rollprestation.” Mr Film skriver ”Walker visar att han kunde annat än att köra snabba bilar” och fortsätter med ”dock ska vi inte att glömma att detta är en väldigt värdigt avslut med en imponerade prestation från Paul Walker som han ska vara oerhört stolt över”.

Kanske är det sant att det är just Hours som visar att han kunde annat än att köra bil, kanske kan en snabb gluttning på hans filmografi visa att av dom 28 filmer (och mängder av TV-serier) han gjort körde han bara snabb och furioös bil i typ 5,5 och att det kanske finns nåååågon film i listan som är aaaaningens bättre än just Hours, detta rövhål till ”film”.

För mig känns det som under min värdighet att ens SE KLART filmen och jag har svårt att tro att någonting annat än mat på bordet för familjen hägrade för herr Walker när han tog rollen.

Han spelar Nolan, en man som befinner sig på BB i New Orleans samtidigt som orkanen Katrina har sin framfart. Hans fru, den nyblivna mamman dör och han hittar henne inrullad i ett lakan i korridoren (?). En läkare tittar på honom.

Nolan: ”She just gave birth to our daughter.”

Läkaren: ”So at least you have a daughter. That is good news.”

Jag är ledsen Paul men det här är inte bra, det här är inte bra nånstans. Jag såg en film strax före jul där både du och filmen var riktigt bra. Jag väljer att minnas den som min ”Walker visar att han kunde annat än att köra bil”.

Den norske filmbloggaren Captain Charisma har också sett filmen och hans text glädjer mig.

19 svar på ”HOURS”

  1. Jag kan inte annat än hålla med dig Fiffi, både vad det gäller Walker och filmen Hours! Walkers skådespelar register räckte till att fylla ut bi-roller i olika filmer men aldrig bära dem själv på sina axlar. Bara för att någon avlider, tragiskt, så innebär det inte per automatik att de blir skådespelare av högsta rang! Tråkigt att han dog, usel skådespelare!!

    1. Tommy:
      Och det tragiska med att han dog blir inte mindre tragiskt bara för att man sätter en gloria på hans huvud och gör honom till något han inte var. Om något borde man se honom som en kämpe, om en man som _ville_ jobba med ett yrke som han kanske inte var hundra lämpad för men som inte gav sig.

    1. Captain Charisma:
      Jag antar att du tyckte om honom i dessa filmer redan innan han dog. Det är alla som hyllar honom _nu_ som jag retar mig på. 🙂

      1. Det stemmer. Samme skjer med vanlige mennesker også som kjører rundt med promille, dør og så har verden mistet verdenes fineste menneske, selv om den personen var en jævla idiot som kunne ha skadet eller drept andre på veien. Jeg bryr meg fint lite om slike mennesker mister livet, det er verre med de uskyldige som er på feil sted til feil tid.

        1. Captain Charisma:
          Jag tänker som du, på det som _kan_ och/eller _kunde_ ha hänt i alla fall när den här typen av olyckor händer. Om ett barn blivit påkört, eller någon annan stackare som stått i vägen.

          Är det helt klart vad som hände i just Walker-fallet?

          1. Walker who ? sa jag tills han dog. Jo att han var den kassa skådisen i F&F filmerna visste jag men annars var det blankt. Tills Charisma nämnde två filmer som är bra (vad jag minns) men att Walker var med hade gått mig förbi. Hyllningarna, ja det är väl som vanligt numera, mediakackel som förstärks av att var människa numera kan sprida sina tankar & åsikter hur som helst.

              1. De vete gudarna. Både och blir nog mitt svar. Jag kan se det som fördummande då folk bara vräker ur sig saker utan en eftertanke – de är även negativt då folk verkar bli mer o mer intresserade av den virtuella världen än det de har framför näsan t.ex folk som är på lunch med ngn och sitter i mobilen istället för att umgås.
                Å andra sidan är det både demokratiskt då man kan föra information vidare både billigt och (relativt) ocensurerat ngt som stärker individens makt. Samtidigt kan det ökande individualismen göra att vi bryr oss mindre om vår omvärld men det ger även en möjlighet att snabbt engagera stora massor i en del frågor. Vi närmar oss ett cirkelresonemang här men som sagt det är en komplex fråga med ett svar in hyser både för och nackdelar.
                Detta blev en liten ”mini-filmitch filosoferar” av det här 😉

          2. http://www.foxnews.com/entertainment/2014/01/03/car-doing-over-100-mph-paul-walker-hideously-burned-in-crash-report-says/

            Kjørte i rundt 160 km/t, fartsgrensen var ca. halvparten. Igjen går tankene til uskyldige mennesker som kunne ha blitt alvorlig skadet eller drept bare på grunn av en idiot bak rattet. Hater slike mennesker! Synd med Walker da, han var kun passasjer, men jeg føler absolutt ingenting for han andre som kjørte som en idiot der andre også ferdes.

  2. Förstår vad du menar, grejen är bara att det är _väldigt_ många som sätter just Fast and the Furious-filmerna på sina all time high. Jag känner väldigt många som utan tvekan skulle göra det. Kännetecknande för samtliga är att de är väldigt bilintresserade, vilket kanske gör att deras listor eller åsikter dyker upp i filmdebatter.

    När det gäller den generella förändringen i synen på halvkändisar som dör unga har du dock rätt. Genomslagskraften den här gången beror emellertid mer på att han var med i en så (för många) stor filmserie.

      1. Pladd:
        Jo du har rätt, många gillar Fast and the furious-filmerna och många tycker säkert om Paul Walker just därför. Orsaken till att jag skriver som jag skriver är att dagen efter han dog satt jag och klickade mig runt på twitter och såg till min förvåning att det var många som dagen innan frågat vem denne Paul Walker var som nu twittrade om hur FANTAAAAASTIC han var som skådespelare. Det blev så pass löjligt att jag inte kunde släppa det. Det blir liksom inte att hedra honom, inte på nåt sätt.

  3. Jag tror folk förväxlar ”bra och sympatisk snubbe” med ”bra skådis” helt enkelt. De vill inte svärta ner honom genom att säga sanningen, att han faktiskt inte var nån vidare skådis. Men bättre då att inte säga nåt alls om hans ev. skådespelartalanger, utan bara konstatera att det var tråkigt att han dog. Han framstår som du säger mer som en kämpe som jobbade på som skådis så bra han kunde. För mig är (eller var) bara sina isblå ögon och surfarhår, och en väldigt stel skådis, och som detta funkar han ok i F&F.

    1. Jojjenito:
      Så kan det vara, folk vill skriva nåt snällt och så blir det too much, det blir helgonförklaring och hela konkarongen. Det tror bara inte det var SÅ många som hade honom som favoritskådis innan det här tragiska hände…

  4. Hej!
    Vad synd att du inte gillade den här filmen 🙂 jag tyckte ändå att den var ”ok”.
    Men vad kul med ”En Ängel i New York” 🙂 ett bra tips som jag måste se snart 🙂

    1. Gunnar:
      En ängel i New York var verklig mysig men ”julmysig” om du förstår vad jag menar. Den heter ju Noël egentligen. Så mitt tips är att du väntar med den till nästa jul 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.