Jag tror att jag helt sonika börjar den här recensionen med att busvissla litegrann. Jag bara måste göra det. Filmer som denna växer nämligen inte på träd.
För mig är Maktens män själva kärnan av vad film är eller borde vara och jag ska försöka förklara varför.
George Clooney hade en idé, en bra idé, en vettig idé att göra film av Beau Willimons pjäs ”Farragut North” som handlar om Mike Morris, demokraternas presidentkandidat, hans posse och vad makt kan göra med människor. Han ville regissera filmen men inte spela huvudrollen men ibland har inte ens George Clooney något val för att finansiera sin idé, han blev liksom tvungen att ta på sig rollen som Mike Morris och nu när jag sett filmen känner jag bara: vem annars hade kunna göra det? Ingen nu levande skådis, ingen hade kunnat göra det lika bra.
Kampanjledaren Paul spelas av Philip Seymour Hoffman som ökat en hel del gubbkilon för den här rollen och jag kan lätt känna lukten av hans inrökta gröna och ganska ordinära höstjacka när han står i snöslask med lågskor och glasögonbågar som bara män har som inte bryr sig alls om sitt utseende. Att Brad Pitt egentligen skulle ha gjort den rollen är skrattretande såhär med facit i hand.
Ryan Gosling spelar Pauls högra hand Stephen Meyers och även han är FENOMENAL här. Jag är sjukt imponerad av honom och han växer för varje film jag ser och därför blev jag ganska förvånad när jag såg att han var Clooneys tredje val i rollen. Leonardo DiCaprio skulle ha gjort den men hoppade av (men är fortfarande producent) och sen var Chris Pine påtänkt men som tuuuur var slajdade Gosling in på ett bananskal och knep åt sig rollen och jag skulle bli förvånad om det inte blir en oscarsnominering av det här. Så en del av konsten med att göra en riktigt bra film handlar faktiskt om ren tur och tajming och Clooney har helt klart prickat in full pott här och det även med resten av birollerna.
Men storheten med filmen ligger inte enbart i skådespeleriet, även om det är betydelsefullt såklart. En amerikansk film som belyser det politiska spelet, som tar fram ord som moral och integritet och som får oss som tittar att fundera på det här med rätt och fel hör inte till vanligheterna. Jag vet inte någon förutom George Clooney som hade kunnat göra detta med trovärdighet, jo, det skulle vara Robert Redford. Det krävs en regissör med stake och egna klara politiska åsikter för att kunna stå för en film som Maktens män och Clooney har det, stake alltså.
Filmen är utseendemässigt enkelt gjord, lite på samma sätt som politiska filmer var under 70-och 80-talet. Det behöver inte nödvändigtvis vara snyggt när det är en viktig och hållbar historia som effektivt ska berättas. Här är ytan oviktig, det behövs inga flådiga kameraåkningar, inga balla klipp, inga slowmotionscener, inga extraordinära kulisser eller effekter och just på det här viset märks det att filmen är baserad på en teaterpjäs och att fokus mestadels ligger på människors möten med varandra.
Originaltiteln The Ides of March syftar på datumet den 15:e mars då Caesar mördades i den romerska senaten. Kanske kan filmen komma att kallas The Ides of February när det vankas Oscarsgala 2012 för om det inte händer nåt världsomvändande på filmfronten så har den här filmen stora chanser till många nomineringar, åtminstone om JAG får bestämma.
[Det är en superduperjättestark fyra, så stark att det nästan är larvigt att jag inte ger den en femma, men det är nåt filmen saknar som gör att jag inte kan ge den full pott. Kanske kommer jag höja betyget efter en omtitt, det är ingen omöjlighet alls.]
Hoppar över med att läsa då detta är en film jag vill se, och med tanke på att du gillar den ser jag fram emot att se den. Kanske t.o.m. blir ett biobesök inom en snar framtiden…
Movies-Noir:
Det finns ingen bättre film att se på bio (from fredag) än denna 🙂
Ja, oj! Den här måste jag se. Hade helt missat att han var i farten igen, den gode Clooney.
Pladd:
Japp, han är verkligen i farten. Ett bioduksmåste 🙂
Gissade att det skulle vara den här filmen när du tidigare hintade om en kommande storfilm. Verkar vara bra ska ses 🙂
filmitch:
Japp, den här tycker jag absolut att du ska se. En riktigt STOR film på många sätt 🙂
Och så har jag då varit och sett The Ides of March. Finns en del att diskutera och jag håller med om mycket som du skriver, Fiffi. Samtidigt är det mycket vi INTE tycker lika om 😉
Just det du nämner med att ytan inte behöver vara så snygg stämmer bra, det är storyn och skådespeleriet som SKA vara i fokus och det har man lyckats med. Men något den saknar som 70- och 80-talets politiska filmer hade är lite mer ovisshet och paranoia på något sätt. Kanske är det just DET som saknas för din del också ?
Movies-Noir:
Jo, jag saknar lite av den där ”sköna” 70-talsparanojjan och konspirationsteorierna som ändå finns i filmen hade kunnat utvecklas mycket mycket mer. På det sättet är filmen liiite för kort, jag tror den hade vuxit i takt med antalet extra minutrar. Å andra sidan ser jag inga egentliga fel med filmen alls, men det är det där ”klicket” jag saknar, klumpen i magen, gråten i halsen, nånting liksom, det lilla extra som jag såg att även du hade önskat dig.
Exakt, och eftersom jag aldrig riktigt kände det blev filmen inte SÅ bra som jag kanske hade väntat mig. Jag gillar hur som helst att den var så seriöst gjord och man märker att Clooney bryr sig om detaljer som är så viktiga i politiska filmer.